Să-ți deschizi o franciză sau un start-up?

Franciză sau un start-up?

Știți ce-mi place la lumea asta modernă? Că poți găsi aproape orice în mediul virtual. Chiar citisem zilele trecute că există un simulator virtual în care tot ce faci este să conduci un camion dintr-un capăt în altul al statului Nevada. Îți ia vreo 8 ore să termin jocul ăsta. Vă dați seama că cineva a stat să facă simulatorul ăsta în care tot ce faci este să conduci un camion? Și la cât stau eu pe internet, știu că asta nu este cel mai „aberant” simulator. Și cât citeam despre simulatorul de camioane, mi-a trecut mie prin cap o idee: oare există un simulator pentru antreprenoriat? Nu de alta, dar tot mă bate gândul în ultima vreme să-mi deschid o afacere, nu de alta dar cred ca e o investiție care merită. Dacă vrei să faci ceva in viață, cel mai bine e sa lucrezi pentru tine, nu pentru visul altuia. Și cum n-am foarte multă experiență în domeniu, ar fi o idee bună să experimentez puțin înainte, undeva unde să nu pot pierde foarte multe resurse. Să văd mai în detaliu diferențele dintre o franciză și un start-up. Desigur, puteam să caut pe net dacă există cumva un astfel de simulator, dar am zis că mai bine scriu articolul asta înainte.

Cred că totuși, ar fi mai avantajoasă franciza. Păi gândiți-vă așa: la un start-up, practic pornești de la zero. Trebuie să vii tu cu ideea și să o implementezi. Pe când la o franciză, ideea este deja acolo, a fost testată și implementată. Tu trebuie doar să o adaptezi la orașul/locația în care vrei să o deschizi. Mai mult decât atât, poți împărtăși din cunoștințele celor care au deschis deja franciza înaintea ta, deci poți afla de la ei ce merge și ce nu, deci ai un risc scăzut. Mai e și avantajul că, dacă îți deschizi o franciză care deja are succes și e cunoscută, când se deschide locația ta practic ai deja o grămadă de publicitate făcută înainte. Oamenii se vor bucura că „în sfârșit, se deschide și la ei în oraș”. Și sunt sigur că avantaje ar mai fi.

Știu că pe la noi încă nu sunt așa populare francizele ca prin alte țări, dar cred că într-un viitor nu foarte îndepărtat vor începe să apară din ce în ce mai multe francize în România. Și știu că sunt multe idei de afaceri deja existente, deci probabil aș alege ceva mai inovator. Ceva care să se potrivească stilului de viață modern, din ce în ce mai aglomerat. În același timp, ceva care să aibă că țintă omul de zi cu zi, care este mereu pe fugă. Ceva care să-i satisfacă nevoile de bază. Cum ar fi cafeaua. O idee bună mi s-a părut franciza The Coffee Bike. Care este o cafenea pe 3 roți, o cafenea mobilă. Pentru că știm cu toții că în horeca, pentru a avea succes ai nevoie de 3 lucruri: locație, locație și locație. Iar dacă ai o cafenea mobilă, o să ai din start avantajul locației, putând să fii prezent la diverse evenimente, sau în locurile aglomerate, în funcție de necesitate. De ce să faci clienții să vină la tine, când te poți duce tu unde sunt clienții? Arată ca o cafenea clasică și funcționează autonom, fără să fie nevoie de o conexiune la rețeaua de apă sau electricitate. Deci permite un flux constant de clienți.

Și ar mai fi un avantaj, pentru un tânăr antreprenor fără experiență, ca mine. Nu e nevoie de o investiție inițială foarte mare. Și e o cafenea mobilă, e o idee flawless. Toată lumea bea cafea. Ar fi primul pas în viața mea de antreprenor de succes. După succesul inevitabil aș mai investi în mai multe Coffee Bike-uri, după asta nu m-ar mai putea opri nimic să ajung la o masterfranciză. Și lumea zicea că nu o să am succes dacă nu termin facultatea. Ce ziceți acum? Ah, stai, era doar o simulare. M-am lăsat purtat de val.

Oricum, îi susțin ideea, o franciză rămâne o investiție mai sigură decât un start-up. Într-o bună zi, o să o fac și pe asta! Sunt câteva francize de succes in Romania. Deci suntem pe calea cea bună. Voi ce franciză v-ați deschide?

Articolul acesta a fost scris pentru Spring SuperBlog 2017

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: